Teatr Powszechny / Oliver Frljić

×

Veateade

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktsioonis drupal_get_feeds() (rida 394 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktsioonis menu_set_active_trail() (rida 2405 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/menu.inc).

Teatr Powszechny / Oliver Frljić  (POL)KLATWA (Needus)

 

L, 7.7.2018 kl 21.30   OSTA PILET

SUUR SAAL

Horvaatia lavastaja ja näitekirjanik Oliver Frljić on Euroopa kriitilise draama esindaja, kes julgelt tõstab teemadeks keerukad sotsiaalsed ja poliitilised küsimused. Näidendi "Klatwa" ("Needus") kirjutas 1899. aastal Poola näitekirjanik ja renessansimees Stanislaw Wyspianski. See teos oli Poolas pikalt ebapopulaarne tänu vastuolulisele teemale: külatüdruk saab kohaliku katoliku preestriga lapsed. Oliver Frljić lõi Wyspianski näidendi põhjal provokatiivse, liigutava ja intelligentse analüüsi kunstniku vabadusest rahvusliku teokraatia tingimustes. Lavastus töötleb motiive Wyspianksi näidendist ja loob mitmetasandilise pildi moodsast religioossusest ja mittereligioossusest. Tegutsedes osana teatri masinavärgist, kus on omad hierarhiad, allumise ja alanduse mehhanismid, arutlevad lavastuse loojad, kas nemad suudavad saada üle hirmust autoriteedi ees või sellele lausa vastu astuda.

Teater Powszechny oli esimene teater, mis Varssavis pärast Teist maailmasõda tegevust alustas. Pea seitsekümmend aastat on see teater olnud kohaks, kus arutletakse moodsa maailma üle ja jätkatakse prominentsete Poola teatrikorüfeede traditsioone.

Igal hooajal on esietendub Teater Powszechnys vähemalt 8 lavastust. Nad järgivad oma maja parimaid traditsioone – näitavad erinevaid teatrivorme, tänapäevaseid lavastusi, klassikateoste loovaid tõlgendusi ja ärgitavad oma publikut ägedasse arutellu päevakajalistel teemadel. Aruteludes ei kutsuta lihtsalt kaasa noogutama, vaid esitama kaalutletud argumente ning provotseerima, rõhutades teemasid, mis avalikust arutelust välja on jäänud. Teater töötab tuntud lavastajatega ja noorte kunstnikega, kellele antakse võimalus oma visiooni arendada. Üha rohkem tehakse koostööd välismaiste lavastajatega, kellest paljud töötavad Poolas esimest korda.

Lavastaja: Oliver Frljić
Dramaturgid: Agnieszka Jakimiak, Joanna Wichowska, Goran Injac
Valguskujundus: Jacqueline Sobiszewski
Kostüümikunstnik: Sandra Dekanić
Stenograafia: Małgorzata Dzik
Lavastaja-assistendid: Mateusz Atman, Jakub Skrzywanek
Osades: Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor
Inspitsient: Kuba Olszak

Kestus: 80 min.

Keel: poola keeles, eesti ja inglise keelsete subtiitritega

Ainult täiskasvanutele! Lavastuses on seksile, vägivallale ja religioonile viitavaid stseene, mis hoolimata oma satiirilisest loomusest võivad mõjuda vastuoluliselt. Kõik stseenid peegeldavad kunstniku nägemust. Lavastuses kasutatakse valju muusikat ja stroboefekti (kiire sagedusega vilkuv valgus). Seda tüüpi valgusele vastuvõtlikud inimesed peaksid olema etenduse ajal ettevaatlikud.