NÄITUS

×

Veateade

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktsioonis drupal_get_feeds() (rida 394 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktsioonis menu_set_active_trail() (rida 2405 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/menu.inc).

Näitus

K, 4.7.2018 kell 18.18 - avamine

Teatri fuajee

Reigo Kuivjõgi kunstikogu põhjal.

Olen korraldanud tänaseks viis näitust pagulaskunsti teemadel, kuid umbes sama palju aastaid tagasi hakkas minu juurde leidma tee ka kaasaegsemat kunsti. Ning peamiselt just selliseid kergelt napakalt sürrealistlikke ja abstraktseid töid. Sest mulle need meeldivad. Kuigi igast tööst ei pruugi esmapilgul aru saada ning mõnele ei saa pihta isegi mitmekordsel vaatamisel, on igas näitusetöös sees midagi sellist, mis on mind piisavalt mõjutanud, et tahtsin neid endale soetada. Näituse segasena tunduv pealkiri "Ma Ei Tea Mis" on ajendatud prantsuse kunstiteadlaste terminist, mille järgi ei peagi igast kunstiteosest otsima laiemat mõtet, sest seda ei pruugigi seal olla. Ning pole vajagi. Sest teose vaatamisel võib saada kunstilise naudingu ka ilma leitava mõtteta. Näitusele tuleb muuhulgas välja taoliste kunstnike nagu Leonhard Lapini, Jüri Arraku, Raul Meele, Enn Põldroosi, Marko Mäetamme, Kaido Ole, Kiwa, Jaan Toomiku, Peeter Alliku ning paljude teiste tööd.

Je ne sais quoi (tõlkes: ma ei tea mis) tähistab mingit omadust, oskust või võimet, mida on võimatu seletada, kuid mille olemasolu annab kunstiteosele või selle esitajale midagi sellist, mis lisab meeleliselt tajutava, erakordse kunstilise lisaväärtuse. Väljend tuli laialdaselt kasutusele 17. sajandi lõpus Prantsusmaal, muutus kunstiteoreetiliseks terminiks ja leidis kasutust ka Briti autorite poolt.

Kunstnikud / Artists: Leonhard Lapin, Jüri Arrak, Enn Põldroos, Raul Meel, Andres Tolts, Mall Nukke, Jaan Toomik, Marko Mäetamm, Ilmar Kruusamäe, Albert Gulk, Kaido Ole, Maarit Murka, Peeter Allik, KIWA, Andres Sütevaka, Toomas Kuusing, Andrus Joonas, Heikki Leis, Alar Tuul, Robin Nõgisto, Alo Valge, Mihkel Maripuu, Maria Sidljarevitś, Tarrvi Laamann, Mirjam Hinn.