Jérôme Bel

×

Veateade

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktsioonis drupal_get_feeds() (rida 394 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktsioonis menu_set_active_trail() (rida 2405 / /var/www/clients/client2/web4/web/arhiiv/2018/includes/menu.inc).

Jérôme Bel (FRA) – GALA

 

K, 4.7.2018 kl 19.00   OSTA PILET

N, 5.7.2018 kl 20.00   OSTA PILET

SUUR SAAL

 

Jérôme Beli "Gala" pakub teistsuguse lähenemise tantsule. Laval on kakskümmend tantsijat. Nad on Rakverest – erinevatelt elualadelt, osad on noored ja heas vormis, teised on vanemad ja mitte nii heas vormis. Koos lõhuvad nad teatri pühaduse ja täidavad lava rõõmu, kire ja tihti ka ebaõnnestumisega. Mis paneb meid tantsima? Kuidas me vaatame tantsu, mis võib olla habras ja veider? Ilma liigitamata seda hästi või halvasti tehtuks. "Gala" on lavastus, mis muudab vaataja hinnanguid esinejate suhtes. "Gala" on elavate portreede galerii – ebaühtlane, kokku lapitud erinevatest peegeldustest ja tundevirvendustest. Justkui peegel, milles peegelduvad need, keda vaatame, ja ka see, kuidas me neid vaatame.

 

JÉRÔME BEL on üks kuulsaim prantsuse tantsija ja koreograaf. 

Pärast kooli lõpetamist tantsis ta erinevate koreograafide käe all Prantsusmaal ja Itaalias. Aastate jooksul on ta teinud koostööd väga paljude maailmakuulsate koreograafide, tantsijate ja heliloojatega. Tema tööd on tihti vastuolulised,  lõhuvad tavapäraseid piire publiku ja tantsijate vahel ning seavad küsimuse alla virtuoossuse ja tantsu olemuse. Sageli kahtleb ta vaataja vormilistes ootustes lavastusele. 

1994. aastal esietendus tema esimene lavastus "Nom donné par l'auteur". 1997. aastal valminud lavastus "Shirtology" etendus Rakveres Baltoscandalil 2002. aastal. Järgmine kord nägi Eesti publik teda alles 2014.aastal kui lavastus "Cédric Andrieux" oli kutsutud Tallinnasse festivalile Talveöö unenägu. Tuntumate lavastuste hulka kuuluvad ka "Xavier Le Roy" (2000), "The show must go on" (2001), "Véronique Doisneau" (2004), "Pichet Klunchun and myself" (2005), "3Abschied" (2010, koostöös Anne Teresa De Keersamaekeriga), "Disabled Theatre" (2012, osalevad Zürichi Hora teatri vaimupuude ja õpiraskustega noored), "Cour d'honneur" (2013, esietendus Avignon’i festivalil), "Tombe" (2016, loodud Opéra National de Paris trupile).

 

Idee ja lavastus: Jérôme Bel
Lavastaja assistendid: Dina Ed Dik ja Maxime Kurvers
Trupp: Raho Aadla, Grete Alavere, Eha Albert, Eva Calica Eclar, Jaak Jalakas, Marta Jamsja, Annalisa Kesküla, Kristo Kruusman, Evelyn Mägi, Liisa Mägi, Jane Paberit, Jaanika Petrova, Alan Proosa, Mehis Saaber, Kersti Selli, Rein Sikk, Maarja Tamleht, Mirjam Toomingas, Liivi Tuga, Eliis Uudeküll
Kostüümid: tantsijad
"Gala" koordinaator Baltoscandalil: Triinu Sikk
Produtsent: R. B. Jérôme Bel (Pariis)
Kaasprodutsendid: Dance Umbrella London, TheaterWorks Singapore/72-13, KunstenFestivaldesArts Brussels, Tanzquartier Wien, Nanterre-Amandiers Centre Dramatique National, Festival d'Automne à Paris, Theater Chur ja TAK Theater Liechtenstein. TanzPlan Ost, Fondazione La Biennale di Venezia, Théâtre de la Ville Paris, HAU Berlin, BIT Teatergarasjen Bergen, La Commune Centre dramatique national d'Aubervilliers, Tanzhaus NRW Düsseldorf, House on Fire EL kultuuriprogrammi toetusel.
Toetajad: Centre National de la Danse Pantin, Ménagerie de Verre Pariis – Studiolab

Tänu: Dance and voice workshopi osalejad ja partnerid, NL-i arhitektid ja Les rendez-vous d'ailleurs.
R. B. Jérôme Bel toetab Direction régionale des affaires culturelles d'Ile-de-France, Prantsuse Kultuuriministeerium, Prantsuse Instituut, Prantsuse Välisministeerium ja ONDA – Office National de Diffusion Artistique.
R. B. Jérôme Bel:
Kunstiline nõustaja ja tegevdirektor: Rebecca Lee
Produktsioonijuht: Sandro Grando

Tehniline juht: Gilles Gentner
www.jerombel.fr

Etendusi Baltoscandalil toetab Prantsuse Instituut Eestis.

 

Kestus: 90 min.

Keel ei ole takistuseks.

Foto autor Gabriela Liivamägi.

 

Foto autor Gabriela Liivamägi.

 

Foto autor Gabriela Liivamägi.

 

Foto autor Josefina Tommasi

 

Foto autor Herman Sorgeloos

 

Foto autor José Frade

 

Foto autor Herman Sorgeloos